Bollen planten

Bollen planten
Bollen planten
Bollen planten

Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:

  • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.
  • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

Zo plant je een bloembol

  • Maak de aarde los op de plaats waar je de bloembollen wil planten.
  • Graaf een gat en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant.
  • Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

Plant en bloeischema

bron: intratuin.nl

Lasagnebeplanting

Lasagnebeplanting is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt. Het betekent dat bloembollen in laagjes boven op elkaar worden geplant, net als een lasagnegerecht of de etages van een flat. De laatbloeiende bloembollen komen onderin en de vroegbloeiende bloembollen bovenin. Doordat de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde worden geplant, bloeien de vroegbloeiers, zoals krokussen, als eerste. Daarna volgen de bloembollen die op een later moment bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze opvolgende bloei zorgt ervoor dat je extra lang kunt genieten - van januari tot soms wel in mei.